Υπάρχουν άραγε στη ζωή σου πράγματα που θεωρείς απίθανα; Υπάρχουν στιγμές που είσαι σίγουρος ότι δεν θα τις ζήσεις ποτέ για κάποιο δικό σου, σχεδόν θεϊκό λόγο; Είναι σίγουρα αστείο να μιλάμε για θεϊκούς λόγους σήμερα, στην αυγή του 1566. Καταλαβαίνω μπορεί να σε μπέρδεψα, όχι άγνωστε δεν ταξίδεψες πίσω στο χρόνο. Αντιθέτως, είσαι πολύ πολύ μπροστά. Ίσως, θυμάσαι πως κάποτε η ανθρωπότητα είχε την ελπίδα ότι θα μπορέσει να ζήσει περισσότερο από όσο φαντάζεται, με όπλο της την τεχνολογία. Αυτή η ελπίδα έγινε πραγματικότητα, η ανθρωπότητα τα κατάφερε και τώρα πια είμαστε σχεδόν αθάνατοι. Ως τέτοιοι λοιπόν, αμφισβητήσαμε οτιδήποτε γνωρίζαμε ως τότε. Ακόμα και το σύστημα μέτρησης των ετών. Μετά από πολλές συσκέψεις στον ΟΗΕ αποφασίστηκε πως η καλύτερη ημερομηνία δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την γέννηση του θείου Καρλ. Του μεγάλου Καρλ που τόσα χρόνια πίσω έβαλε τα θεμέλια για αυτό που ζούμε σήμερα. Επέτρεψε μου όμως να σε ξεναγήσω.
Η ανθρωπότητα έφτασε σε ένα σημείο που παραλίγο να εξαφανίσει τον εαυτό της. Πολλοί επιτήδειοι προσπάθησαν να πάρουν τον έλεγχο της κατάστασης. Όμως δεν είχαν ιδιαίτερη επιτυχία, ίσως μερικές ομάδες εδώ και εκεί, αλλά κανείς δεν ήταν ικανός να προκαλέσει αυτή τη μαζική αντίδραση που χρειαζόταν. Ή σχεδόν κανείς. Εκείνες τις εποχές οι μόνοι που κατάφεραν να μείνουν αλώβητοι από όλο αυτό ήταν οι επιστήμονες. Θέλεις γιατί ήταν οι μόνοι που μιλούσαν με στοιχεία, θες γιατί ήταν οι μόνοι που δεν χρειάζεται να εμπιστευτείς και δεν φοβούνται τον έλεγχο; Κυρίως όμως γιατί μια ομάδα επιστημόνων κυρίως θεωρητικών επιστημών και όχι μόνο, είχαν αποκτήσει τόση ισχύ στις συνειδήσεις του λαού που ήταν αδύνατο να τους εναντιωθεί κανείς. Ήταν αυτοί που ονομάζουμε επικοινωνητές της επιστήμης.
Επιστήμονες που είχαν βάλει στόχο στη ζωή τους τον εκδημοκρατισμό της επιστήμης. Να προσπαθήσουν να βάλουν την επιστήμη και στο τελευταίο σπίτι και τα κατάφεραν.Έτσι βγήκαν μπροστά δημιουργώντας τεχνητές νοημοσύνες και ενώνοντας τις δυνάμεις τους σε μια παγκόσμια προσπάθεια να λύσουν τα προβλήματα που είχαν δημιουργήσει οι υπόλοιποι άνθρωποι. Μια εποχή σχεδόν θεοποίησης τους ακολούθησε, όμως αυτοί εκπαίδευσαν την ανθρωπότητα, μόρφωσαν τον κόσμο, ώστε πια να στηρίζεται στα δικά του πόδια, να μην έχει ανάγκη θεούς και δαίμονες. Μικροί και μεγάλοι έγιναν εφευρέτες ή ερευνητές. Οι άνθρωποι ζητούσαν την βοήθεια ο ένας του άλλου, δεν κρύβονταν πια, δεν φοβόνταν πια. Κάπου εκεί δημιουργήθηκε η ανάγκη κοινής μέτρησης του χρόνου. Ναι, γιατί ξέρετε δεν υπήρχε λόγος άλλο να είναι το έτος στη Κίνα, άλλο στην Αραβία και άλλο στον υπόλοιπο κόσμο. Δεν είχαν κάτι να χωρίσουν.
Αντιθέτως, είχαν τόσα πολλά να ενώσουν που δεν έπρεπε να αφήσουν τίποτα να τους χωρίσει.Κάπως έτσι αποφάσισαν να ορίσουν ως χρόνο 0 τον πιο σημαντικό άνθρωπο στο δικό τους μυαλό. Αυτόν που τα ξεκίνησε όλα. Αυτόν που έκανε την επικοινωνία της επιστήμης κάτι αποδεκτό και απαραίτητο στην ίδια την επιστημονική κοινότητα. Αυτόν που έβαλε το μικρόβιο της επιστήμης σε δισεκατομμύρια κόσμου. Μακάρι να ζούσε ακόμα ο Καρλ Σαγκάν.
Σήμερα που ο άνθρωπος ζει πάνω από 10.000 χρόνια. Σήμερα που ο άνθρωπος επιλέγει πως θέλει να ζήσει και να πεθάνει. Σήμερα που μπορεί να ταξιδέψει σε άλλα ηλιακά συστήματα και σύντομα σε άλλους γαλαξίες. Σήμερα που τα ζώα και τα φυτά δεν επηρεάζονται από τον άνθρωπο και όλοι μαζί έχουν το δικαίωμα στη ζωή. Σήμερα που επικρατεί η λογική σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γής. Φυσικά και δεν είναι όλα τέλεια, φυσικά και υπάρχουν προβλήματα.Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα προσπαθούν να μείνουν πίσω, που θα προσπαθούν να κρατήσουν τη πρόοδο, να της βάλουν χαλινάρια. Αποφασίσαμε όμως πως όλοι χρειάζονται, πως όλες οι απόψεις πρέπει να λαμβάνονται υπ όψιν. Πολλές φορές μας γλίτωσαν από κακοτοπιές οι πιο συντηρητικοί.
Πολλές φορές ακόμα και οι επιστήμονες ως άνθρωποι, από ενθουσιασμό, υπέπεσαν σε λάθη. Ευτυχώς που είμαστε τόσο διαφορετικοί, ευτυχώς που δεν είμαστε όλοι ίδιοι, δεν μεγαλώνουμε όλοι το ίδιο και ας μοιάζουμε όλοι τόσο μεταξύ μας.Αρκετά όμως για την ώρα, πρέπει να ξεκουραστείς, να πάρεις δυνάμεις. Ένας θαυμαστός καινούριος κόσμος σε περιμένει εκεί έξω.
----------------
Η φωτογραφία είναι του Stefan Keller για περισσότερες δημιουργίες πατήστε στον σύνδεσμο.